Во периодот од 15.09.2020 – 30.10.2020 агенцијата за истражување и консалтинг Инсајдер ИД по четврти пат го спроведе истражувањето “Преферирани маркети и најпознати брендови според потрошувачите во С.Македонија” од кое се објавуваат и ТОП 3 Маркети. Оваа година за разлика од претходните, се изработи дел за најпознати брендови во категорија според потрошувачите одкои што ќе се објавувааат “Најпознати брендови според потрошувачите 2020-та година”. Истражувањето е спроведено на репрезентативен примерок од 1,700 активни потрошувачи на територијата на целата држава .  Потрошувачите одговараат на прашањето “Кој е за Вас напознат бренд во категоријата Х?” според кое се прави и самото рангирање на производите. Анализата вклучува повеќе од 200 брендови, домашни и странски кои се поделени во 17 категории на производи.

Конкуренцијата помеѓу компаниите е многу интензивна. Компаниите е потребно да имаат информација каде се позиционирани нивните брендови во “свеста” на потрошувачите што ќе овозможи оптимизација на маркетинг активностите и унапредување на целокупното работење. Истражувањето има за цел да ги определи генерално најпознатите брендови за домашните потрошувачи, разликите според демографските карактеристики како просечен месечен приход, возраст, социјален статус и регион но и да определи дали се преферираат домашни или странски брендови.

Категориите кои беа одредени за релевантни за истражување се : Сирење, Сувомеснати производи, Чоколадо, Пиво, Вино, Кафе, Минерална вода, Здрава храна, Сладолед, Чипс, Цигари, Тоалетна хартија/Салфети, Детеренти/Омекнувачи/Прашоци за перење и Шампон за коса. Поединечните текстови за секоја одделна категорија можете да ги погледнете на следниот линк: Најпознати брендови 2020 Archives – Insider ID.

 • МЛЕКО
 • ЈОГУРТ
 • СИРЕЊЕ
 • КАШКАВАЛ
 • ВОДА
 • ЧИПС
 • ЧОКОЛАДA
 • ШАМПОН ЗА КОСА
 • КАФЕ
 • ЗДРАВА ХРАНА
 • СЛАДОЛЕД
 • ДЕТЕРГЕНТИ
 • МЕСНИ ПРОИЗВОДИ
 • ТОАЛЕТНА ХАРТИЈА
 • ВИНО
 • ПИВО
МЛЕКО
ЈОГУРТ
СИРЕЊЕ
КАШКАВАЛ
ВОДА
ЧИПС
ЧОКОЛАДA
ШАМПОН ЗА КОСА

Кај средствата за лична и домашна хигиена позициите се доминирани од странски брендови. Во категоријата Шампон број 1 според потрошувалите е Хеад & Шолдерс .

КАФЕ
ЗДРАВА ХРАНА
СЛАДОЛЕД
ДЕТЕРГЕНТИ
МЕСНИ ПРОИЗВОДИ
ТОАЛЕТНА ХАРТИЈА
ВИНО
ПИВО

За порачка на извештаите за категории на производи и за подетални  информации за истражувањето “Најпознати брендови кај Македонските потрошувачи” контакт на електронската адреса info@insider.mk, телефонскиот број +389 71 210 471 или на следниот линк: Најпознати брендови за широка потрошувачка според Македонските потрошувачи! | (simulacrum.mk).

НАПОМЕНА: се забранува преземање и споделување на објавената содржина без претходна писмена согласност од Инсајдер ИД.